Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ


Σχετικά με το Λεοντάρι Αρκαδίας

Ο νομός Αρκαδίας, οι επαρχίες, οι δήμοι από το 1833

Ο νομός Αρκαδίας σχηματίστηκε το 1833 με το Βασιλικό Διάταγμα (Β.Δ.) της 3ης (15ης) Απριλίου (ΦΕΚ 12) «Περί διαιρέσεως του Βασιλείου και της διοικήσεώς του», με «Μητρόπολη» (πρωτεύουσα) την Τριπολιτσά και τέσσερις επαρχίες:
  • Μεγαλοπόλεως με πρωτεύουσα το Λεοντάριον.
  • Μαντινείας με πρωτεύουσα την Τριπολιτσά.
  • Γορτύνης με πρωτεύουσα την Καρύταινα.
  • Κυνουρίας με πρωτεύουσα τον Πραστό.
Τα αρχικά όρια του νομού Αρκαδίας ορίστηκαν από το Β.Δ. της 9ης (21ης) Νοεμβρίου 1834(ΦΕΚ 16/1835) «Περί του σχηματισμού των δήμων της Αρκαδίας»:«τα όρια του νομού Αρκαδίας αρχίζουν κατά μεν το ανατολικόν από τους πρόποδας του όρους Σκιάθεως (Σεϊτάν) και προχωρούν έως εις τους πρόποδας του όρους Ζαβίτσας, από τούτο δε το μέρος εξακολουθούν την ήδη γενομένην οροθεσίαν του νομού της Αργολίδος και Κορινθίας κατά το από 28 Απριλίου (10 Μαΐου) διάταγμα. Από δε τους πρόποδας του όρους Ζαβίτσας, τα όρια προχωρούν προς το Αστρος κατά την θάλασσαν, εκτείνονται κατά το μήκος αυτής μέχρι των εκβολών του ποταμίσκου Μούστου εξακολουθούντα έπειτα τον ρουν αυτού, παραλείπουν τον Αγιον Ανδρέαν, το Κορακοβούνι και τον Πραστόν εις τον νομόν Λακωνίας, συμπεριλαμβάνουν τα χωρία Σίταιναν, Κατσανίτσας και Κοίνας, και προχωρούν προς το όρος το Χέλμον, εντεύθεν καταβαίνοντα εις το χωρίον Κυπαρίσσι, και παραλείποντα αυτό εις τον νομόν της Λακωνίας, προχωρούν μέχρι του όρους Ξηροβουνίου. Εκείθεν αναβαίνουν τα όρια προς άρκτον μέχρι Κοκάλων, και προχωρούν έως το Ισαρι, συμπεριλαμβάνοντα τα χωρία Κυράδες, Σούλο και Χράμον, εκείθεν δε προς το τετράζι, και μετά ταύτα προχωρούν προς το Διαφόρτι, και συμπεριλαμβάνουν εν εαυτοίς το χωρίον Καρυαίς, παραλείποντα εις τον νομόν Μεσσηνίας τα χωρία Βερέκλα και Αμπελώνα. Από δε το Διαφόρτι ακολουθούν την αυτήν διεύθυνσιν, και διαβαίνοντα δια του Βλαχοράφτη εκτείνονται μέχρι της παρά το χωρίον Πυρί, συμπιπτούσης ροής του Λάδονος και του Αλφειού ποταμού. Από δε το Πυρί ακολουθούν την ροήν του Λάδονος (Ρουφιά) ποταμού έως εις τους πρόποδας του όρους Σκιάθεως, όπου συμπεριλαμβάνονται το χωρίον Δάρα, παραλείπουν το χωρίον Παγκράτι εις τον νομόν της Αχαΐας και Ηλιδος».
Στην πορεία καταγράφεται μια σειρά μεταβολών –σχηματισμός το 1835 των επαρχιών Διποταμίας και Πρασσιών, αποσπώντας τμήματα του νομού για να προσαρτηθούν στη συνέχεια το 1836 η πρώτη στην επαρχία Γορτύνης και το 1838 η δεύτερη στην επαρχία Κυνουρίας.


Επαρχια Μεγαλοπόλεως
Με το Β.Δ. της 9ης(21ης) Νοεμβρίου 1834 (ΦΕΚ 16/1835) «Περί του σχηματισμού των δήμων της Αρκαδίας» σχηματίστηκαν οι 7 πρώτοι δήμοι της επαρχίας:
Φαλαισίας, Θειούντος, Μεγαλοπόλεως, Λυκοσούρας, Δασέας, Δυρραχίου, Γαθέας.
Με το Β.Δ. της 27ηςΝοεμβρίου (9ης Δεκεμβρίου) 1840 (ΦΕΚ 5/1841) «Περί συγχωνεύσεων των δήμων της επαρχίας Μεγαλοπόλεως», δημιουργούνται τρεις δήμοι:
Φαλαισίας, Λυκοσούρας, Μεγαλοπόλεως.



Δήμος Φαλαισίας
Σχηματίστηκε το 1834 με αρχική σύσταση τα χωριά Φαλαισία (Λεοντάριον), Σουλάρι, Κλιματερό, Χουτάλου, Μπούρα, Καλύβια, Μεμή, Σαμαρά, Κοτσιρίδι, Γαυριά ή Γουριά, Σταβαρέους και τη Μονή Μπούρας. Το 1840 προσαρτήθηκαν ο δήμος Δυρραχίου(Δυρράχι, Καμάρα, Σπαναίοι, Ακοβος, Σαναίοι ή Γιανναίοι, Λεπτίνί ή Λεφτίνι, Νεοχώρι), τμήμα του δήμου Θειούντος (Θειούς, Πετρίνι, Σκορτσινού, Ζαΐμι, Ανεμοδούρι, Χαμουζά, Παλαιόπυργος, Καμαρίτσα, Γραικού, Ρούτσι) και τμήμα του δήμου Γαθεών (Τουρκολέκα, Δρανέζι και Σιδηροδρομικός Σταθμός Λεονταρίου, Σιδηροδρομικός Σταθμός Μπιλάλι, Μεζίνη, Καμίνια, Ποταμιά, Σπανέικα,Συρακέικα και οι Μονές Άγιος Δημήτριος και Άγιος Νικόλαος).
Το όνομα προήλθε από το χωριό Φαλαισία, ενώ ο δημότης ονομάστηκε Φαλαισιεύς. Η αρχική σφραγίδα είχε ως έμβλημα το στέμμα στο μέσον του οποίου αναγραφόταν η χρονιά 1836. Το 1874 με το Β.Δ. της 30
ηςΜαΐου, ορίστηκε ως έμβλημα «προτομή λεόντος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

77 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 18 ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΣΤΙΣ 30/8/1944

Σήμερα 29/8/2021 τελέσαμε στον Ιερό Ναό Αγ.Νικολάου Αλέας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των  εκτελεσθέντων πατριωτών μεταξύ ...